Moore Boeck Studio

Moore Boeck design and art studio in Los Angeles. Includes on-site vermicomposting and 4,500 gallons of rainwater storage to support a perennial edible garden.

+ about this project

This project involves an extendable 5-year lease on a commercial property in northeast Los Angeles. The site has 3,400 square feet of buildings, including 2.5 storefront spaces, a warehouse and loading dock, alongside a south-facing parking lot.

Trees and shrubs are planted in wine barrels and hugelkultur atop the southeast section of the parking lot, obscuring storage tanks and vermiculture, and helping to insulate the buildings. The asphalt is layered with used cardboard, free city mulch and logs collected from nearby tree trimming. The plants provide shade, privacy, beauty and fresh air for employees, and examples of crops suited or adapted to the mediterranean climate.

  • The 3,400 square foot roof can capture an average of over 30,000 gallons of water per year.
  • Rainwater tanks connected to a gutter system has 4,400 gallon capacity.
  • The garden currently demonstrates nearly 20 perennial foods.
  • Vermicomposting on site from kitchen scraps and garden biomass.
  • Ceiling, wall and window insulation, along with the water tanks and garden, has reduced indoor warm season temperatures by at least 20 degrees.
  • The loading dock is used as storage for various projects.
  • Crops include avocado, banana, coffee, guava, sugar cane, jaboticaba, atemoya, white sapote, yerba mate, fig, pomegranate, lemongrass, tree spinach (chaya), camellia sinensis (green, black, white, oolong tea), aloe vera, tobacco, bamboo, basil. squash, lettuce, tomato and tomatillo.

la_studio_garden_3
  • la studio lunch area
    Privacy, shade and fresh air for employees in an otherwise hot, dusty urban environment.
  • la studio lunch area
    Andrea and Natalia work at Moore Boeck and completed their permaculture certifications in 2022.
  • la studio almonds
    Ripe almonds.
  • la studio outdoor rainwater tank
    Rainwater tank installation.
  • la studio loading dock water tanks
    Rainwater storage tanks being installed in the loading dock.
  • la studio harvest
    Bananas and guavas from the garden.
  • la studio warehouse before
    Andrea in the warehouse before installing insulation, which reduced warm season indoor temps by at least 20 degrees.
  • la studio dev room
    Developer room after insulation and new walls and floors. This storefront space was previously a hair salon.